Content

Univerzita x VŠ aplikovaných věd

© iStock

V Německu existuje několik typů vysokých škol. Jak lze charakterizovat univerzitu a podle jakých rysů lze poznat vysokou školu aplikovaných věd? Jaké jsou nejdůležitější rozdíly mezi těmito dvěma základními typy VŠ v Německu? Na tyto otázky a také na spoustu dalších najdete odpovědi v následujícím článku.

TYPY VYSOKÝCH ŠKOL V NĚMECKU

Existují státní (veřejné) a státem uznané vysoké školy:

  • Univerzity
  • Vysoké školy aplikovaných věd (jinak také vysoké školy odborné – Fachhochschulen)
  • Umělecké vysoké školy

Existují také univerzity, které jsou financovány ze soukromých nebo církevních finančních zdrojů, a které jsou uznány státem.

Univerzity nabízejí široké spektrum studijních oborů. Některé z nich se specializují na určité obory, a proto používají názvy jako “technické univerzity” (německy TU – Technische Universität) nebo pedagogické vysoké školy, kde se vzdělávají budoucí učitelé (německy PH – Pädagogische Hochschulen). Univerzity kladou důraz na zprostředkování teoretických znalostí a metodických dovedností. Jedním z nejdůležitějších úkolů VŠ univerzitního typu je výzkum. Většina státem uznaných německých univerzit, veřejných i soukromých, získala od státu právo udělovat doktorát. To znamená, že univerzity jsou oprávněny školit doktorandy a udělovat doktorské tituly.

Vysokým školám aplikovaných věd se říká také “vysoké školy odborné”. Spektrum nabízených a vyučovaných oborů je obecně užší než na univerzitách. Studijní programy jsou často zaměřeny na technické inženýrství, ekonomii nebo společenské vědy. Narozdíl od univerzit kladou vysoké školy aplikovaných věd ve výuce důraz na praxi. Téměř vždy je povinnou součástí studia praktický semestr nebo stáž. Důraz je stále více kladen na praktické využití namísto teoretického obsahu výuky, což znamená, že odborná příprava konkrétně odpovídá potřebám profesního života. Dnes už existují i vysoké školy aplikovaných věd, které umožňují studium v doktorském stupni, a mají právo udělovat doktorát.

 

Srovnání univerzit a vysokých škol aplikovaných věd

Studijní programy a tituly:
Univerzity obecně nabízejí bakalářské, magisterské a doktorské programy, které mají široký záběr a jsou zaměřené na výzkum.
Vysoké školy aplikovaných věd se často zaměřují na bakalářské a magisterské studijní programy orientované na praxi.

Výukové metody a specializace:
Univerzity kladou zvláštní důraz na předávání teoretických znalostí. Jako výukové metody se používají tradiční přednášky a vědecký výzkum.
Vysoké školy aplikovaných věd kladou důraz na praktické metody výuky.

Lektoři a profesoři:
Profesoři na univerzitách se obvykle věnují jak výuce, tak výzkumu.
Na vysokých školách aplikovaných věd často působí přednášející s rozsáhlými praktickými zkušenostmi, zejména z průmyslu.

Požadavky na přijetí:
Požadavky na přijetí na univerzity jsou často náročnější a obvykle vyžadují vyšší známky z maturity nebo srovnatelnou kvalifikaci.Vysoké školy aplikovaných věd mají obvykle méně přísná kritéria pro přijetí.

Inzeráty německých vysokých škol

Discover the top-ranked International Master & PhD Programs at RPTU Un...

24 International Master & PhD Programs at RPTU University of Kaiserslautern-Landau Application Deadline: Apr 30 & Oct 31 More information: https://rptu.de/international/home

Více

„Advanced Quantum Physics“ International Master’s program at RPTU in K...

Discover modern science on atomic & sub-atomic scales at one of the leading German research departments and learn from award-winning teachers.

Více

International Master program “Digitalization & Sustainability in Mater...

Do you want to successfully address current challenges of our time and create impact for a sustainable future? Do you want to explore the potential of combining materials science, digital technologies...

Více

Start your future in Germany now with our Prep Course Public Managemen...

Start your career in the German public sector with the Prep Course Public Management! Intensive preparation, practice & scholarships - apply now!

Více

Munich Center for Machine Learning: PhD positions

The Munich Center for Machine Learning (MCML) offers several fully funded PhD positions in any field of research within the domains of machine learning!

Více

Truly international – Study at ESB Business School!

Do you want to study in the heart of Germany, Europe’s strongest and most dynamic economy? Come to ESB Business School at Reutlingen University!

Více

Study in Berlin - MBA & International Master’s Programmes

Study management in English. Improve your leadership skills. Gain digital know-how. Become part of an international student body. Benefit from many corporate activities, valuable career consultation a...

Více
Hof Univerity

B.Sc. in Computer Science: Start studying in English language, switch ...

Are you interested in new technologies, enjoy solving problems, and like working in interdisciplinary teams? If you also have basic German language skills, our Bachelor in Computer Science is the perf...

Více

RheinMain University of Applied Sciences-From Here to Career

Explore practice-oriented programs at Hochschule RheinMain. Shape your future and launch your career in Germany’s economic hub.

Více
1/9

Kontakt

Screenshot mapy s označením sídla DAAD